πένθος χαρωπόν= η βαθιά συναίσθηση και το υπέροχο βίωμα της μακαρίας χαρμολύπης , πού υπάρχει και εγκρύπτεται στην ορθόδοξη πνευματικότητα. Αφορμή ένας στίχος του Ν. Καρούζου, από το ποίημα "απολέλυσαι της ασθενείας σου". Όλοι οι ποιητές , είτε το γνωρίζουν , είτε το αρνούνται,είτε το αγνοούν είναι λίγο πολύ χαρμολυπικοί.Η μακαρία χαρμολύπη όμως εντοπίζεται απόλυτα μόνο στους βιωματικούς μυστικούς της ορθόδοξης πνευματικότητας.

Πέμπτη

άγιος Ρωμανός Μελωδός-εις την χαράν της Θεοτόκου


Οι αγγελικές δυνάμεις προπορευτείτε,κάτοικοι της Βηθλέεμ προετοιμάσατε την φάτνη, γιατί ο Λόγος γεννιέται και η Σοφία ετοιμάζεται να έρθει! Εκκλησία ετοιμάσου να Τον προϋπαντήσεις και στην χαρά της Θεοτόκου όλοι οι λαοί ας πούμε: Δοξασμένος, ναι δοξασμένος να είναι ο Θεός μας πού ήλθε! Τα βουνά ας σταλάξουν γλυκασμό, γιατί να! Φτάνει ο Θεός από Θαιμάν! Θρησκείες των ειδώλων, νικιέστε τώρα!Χαρείτε προφήτες και οι πατριάρχες σκιρτήσατε! ¨Άνθρωποι χορέψτε γεμάτοι με Θείο Πνεύμα! Ο Ισχυρός και μεγάλος Άρχοντας, ο Χριστός γεννιέται σαν άνθρωπος.Ο Βασιλιας των Ουρανών στην γη καταφτάνει! 
Πλησιάζει ο Χριστός, προετοιμάσου Βηθλεέμ. Ήδη ανατέλει σαν αυγή η σωτηρία των Εθνών.Προετοίμασε την φάτνη,μάζεψε τους Βοσκούς, προσκάλεσε τους Μάγους από την Περσία! Οι στρατιές των Ασωμάτων Νοών,(ήδη) κραυγάζουν:Ο Βασιλιάς των Ουρανών καταφτάνει στην Γη!
Καινούριε εσύ Ισραήλ(Εκκλησία) πού ψάλλεις το νέο τραγούδι!Εσύ που τραγουδάς την ουράνια εκείνη μελωδία (των αγγέλων), γέμισε με ευφροσύνη και τέρψη και αγαλλίαση και χόρευε!Γιόρταζε με λαμπρότητα το πανηγύρι σου,γιατί ο Θεός πού προφητέυτηκε πώς θα φανεί από το Θαιμάν, φάνηκε!Αυτός ο ίδιος μέλλει να λουστεί ως άνθρωπος στα ρεύματα του Ιορδάνη.




Read more: http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/2011/12/blog-post_19.html#ixzz2ES5igwJJ

Δεν υπάρχουν σχόλια: